Joly Travel
Doorlopend open
ma-vr: 09u00 - 18u00
za: 09u30-17u00
Tel: 03/755 01 74
Antarctica reisinfo
Reisverloop per cruise
Vanuit Ushuaia, het meest zuidelijke puntje van Argentinië, kunt u aan boord gaan van uw expeditieschip en koers zetten richting Antarctica. U vaart langs de eilanden van het Vuurland, na Kaap Hoorn steekt u de Drake Passage over naar de South Shetland eilanden. De eerste 2 dagen vertoeft u in kristalblauwe wateren, langsheen afbrokkelende ijsbergen en gletsers. Uw schip wordt gevolgd door Albatrossen en Kaapse stormvogels en wie weet ziet u walvissen en orka's tijdens deze tocht. Tijdens de oversteek worden er lezingen gehouden en dia's getoond door de gidsen om u optimaal voor te bereiden op Antarctica met haar flora en fauna. Na een bezoek aan de South Shetland eilanden vaart u verder naar het Antarctische Schiereiland.
Sommigen zien echter tegen de Drake Passage vanwege de soms ruwe zee of hebben te weinig tijd en dan kunt u dit traject ook per vliegtuig ondernemen (ongeveer 3 uur vliegen naar het vaste land).
Elke avond neemt de expeditieleiding de dag van morgen door. De weersomstandigheden, waar u met de zodiacs aan land gaat, welke dieren u zult ontmoeten en welke wandelingen er mogelijk zijn.
Dagelijks (gedurende 1 week) onderneemt u diverse excursies onder leiding van professionele poolgidsen. In de vroege morgen kleedt u zich warm aan (met verschillende lagen en een water- en winddichte vest). Omdat u regelmatig in het water stapt wanneer de zodiacs aankomen bij de kusten, draagt u best waterdichte laarzen op kniehoogte (bij sommige cruises zijn de laarzen en vest inbegrepen of heeft u de mogelijkheid deze te huren in Ushuaia). Voor u van boord gaat, stapt u in een bakje om de laarzen te desinfecteren.
Met Zodiacs trekt u erop uit om de kustlijn van het continent te bewonderen op zoek naar wildlife. Elke trip is anders: het zijn de weersomstandigheden die bepalen welke route en excursie er gedaan kan worden. Ze zijn in elk geval allemaal onbeschrijfelijk en bijzondere belevenissen!
Vaccinatie
Voor Antarctica zelf heeft u in principe geen speciale vaccinaties nodig maar wel voor Argentinië vanwaar de reis meestal begint en eindigt. Voor Agentenië is een bewijs van inenting tegen gele koorts en cholera verplicht. Meer info over inentingen
Tijdverschil
Antarctica heeft geen officiële tijdzone. Over het algemeen wordt de tijdzone van Ushuaia in Argentinië aangehouden waar het tijdens onze winter 4 uur vroeger en gedurende onze zomer 3 uur vroeger is dan in België. De onderzoeksstations houden de tijd aan van het land dat het onderzoeksstation heeft opgezet. Zo is het op de Zuid-Pool weer 12 uur later dan in België.
De voertaal is Engels
Beste reisperiode
De lente loopt van oktober tot november. Het smeltende ijs vormt prachtige landschappen en sculpturen. Vogels bouwen hun nestje en ook voor de pinguïns breekt een nieuw broedseizoen aan. Dit is trouwens de enige tijd van het jaar om, per ijsbreker, op zoek te gaan naar de bijzondere keizerspinguïnkolonies, alvorens ze hun tocht naar de grote oceaan aanvatten. Zeehonden, robben en zeeluipaarden genieten van de eerste lentezonnestralen op drijfijs en aan de kust. In de pinguïnkolonies wordt er volop gepaard: ze gaan met de buiken tegen elkaar staan en strekken zich uit met hun vleugels naar achteren. Dan zingen ze samen hun liefdeszang en buigen voor elkaar. Dan legt het vrouwtje een ei dat het mannetje uitbroedt. Het duurt ongeveer anderhalve maand voordat het ei is uitgebroed.
In die tijd krijgt het mannetje niks te eten.
De zomer loopt van december tot januari. De dagen worden langer en de temperatuur stijgt tot rond het vriespunt.Op South Georgia en de Falklands worden de eerste pinguïnkuikens geboren. Het kuiken heeft twee dagen nodig om uit het ei te komen. Het kuiken kan zelf nog geen vissen vangen dat doet de moeder (die gedurende de broedtijd zeer lange afstanden heeft afgelegd om voedsel te verzamelen voor haar jong).
Ze bewaren de vis in de slokdarm en geven het op uit de krop in het jong zijn bek. Na een paar maanden heeft het jong een vetlaag en kan het zwemmen. Het kan dan ook zelf voedsel vangen. Dit is de periode om grote kolonies te ontmoeten. Duizenden vogels nestelen zich op het Antarctisch schiereiland. Zeehonden en pelsrobben werpen hun eerste jongen en onderweg verschijnen de walvissen.
De late zomer loopt van februari tot maart. Kleine pinguïns worden groot en volgen hun eerste zwem-en duiklessen. Op de typische vogeleilanden Falklands en South Georgia slaan de bijna volwassen albatrossen hun vleugels uit. Dit is eveneens de beste tijd om walvissen te zien (eind februari). De felgekleurde prachtige hemel zijn unieke fotogelegenheden. Door het terugtrekkende ijs kan er steeds verder zuidwaarts gevaren worden.
Klimaat
Antarctica is het koudste continent op aarde. Het binnenland heeft een lange en koude winter waarbij het gemiddeld -40 tot -60°C is. In de korte zomer wordt het daar gemiddeld niet warmer dan - 20°C. Aan de kust en op het Antarctisch Schiereiland is het minder koud. In de winter is het daar gemiddeld -10 tot -30°C, afhankelijk van de locatie, terwijl in de zomer de temperatuur gemiddeld iets onder tot rond het vriespunt ligt.
Antarctica is bovendien het droogste continent op aarde met een gemiddelde neerslag van ongeveer 170 mm per jaar. Het binnenland is bijzonder droog met minder dan 100 mm neerslag per jaar. De kustzone daarentegen is natter, waarbij de westkust van het Antarctisch Schiereiland het natst is. Daar valt meer dan een meter neerslag per jaar, dus meer dan 3 meter sneeuw per jaar.
Tenslotte is de windrichting en windsterkte opvallend aan het klimaat van Antarctica. Bijna overal op Antarctica is er een constante wind dat altijd uit dezelfde richting waait. In het binnenland is deze wind niet bijzonder sterk, maar langs de kust waait het hardst.