Joly Travel
Doorlopend open
ma-vr: 09u00 - 18u00
za: 09u30-17u00
Tel: 03/755 01 74
Nodige reisdocumenten Canada, het tijdsverschil en andere weetjes en reistips
Hoewel Canada in grote lijnen op Europa lijkt van cultuur en gewoontes zijn er natuurlijk grote praktische verschillen. De belangrijkste hebben wij hieronder samengevat. Neem onderstaande zaken door en u bent helemaal voorbereid voor uw reis naar Canada.
Reisdocumenten Canada
Om naar Canada te reizen heeft u de volgende zaken nodig:
- een paspoort nodig dat minstens drie maanden na terugkomst geldig is (het is verplicht in Canada om altijd een paspoort bij je te hebben)
- een retourticket
- eTA (Electronic Travel Authorization)
eTA
De Electronic Travel Authorization (eTA) is een online reistoestemming voor Canada. Deze heb je nodig wanneer je korter dan 6 maanden Canada bezoekt, maar ook als je tijdens je heen- of terugreis overstapt in Canada.
Je kan deze online aanvragen en kost je normaal gezien $7 (wijzigingen voorbehouden), betalen kan met je creditcard.
De aanvraag wordt normaal gezien binnen enkele minuten goedgekeurd, waarna je per mail een bevestiging ontvangt. Toch vraag je de eTA best 14 dagen op voorhand van je reis aan. Eens goedgekeurd is de eTA 5 jaar geldig.
Tijdverschil in Canada
Het tijdverschil met België is het in het oosten van Canada 6 uur en in het westen van Canada 9 uur.
Als het in België 18:00 uur is, dan is het in:
- Vancouver: 9:00 uur
- Montreal: 12 uur
- Nova Scotia & New-Brunswick: 13:00 uur
Elektriciteit, stekkers en stopcontacten
In Canada gebruikt men 110 volt en platte stekkers. Het is dan ook aan te raden voor vertrekt al een adapter aan te schaffen aangezien deze in Canada lastiger te vinden zijn.
Munteenheid in Canada
De munteenheid in Canada is de Canadese dollar, symbolisch weergegeven als CAD $. Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Daarnaast zijn er munten van 1, 5, 10 en 25 cent, alsook van 1 en 2 dollar (let dus op, de kleinste munten hebben niet noodzakelijkerwijs de laagste waarde).
Bekijk hier de actuele wisselkoers tussen de euro en de Canadese dollar.
Nuttige adressen
Belgische ambassade in Canada:
360 Albert Street - Suite 820
Ottawa, Ontario K1R 7X7
Telefoon: 613-236-7267
Belgisch consulaat-generaal in Montreal:
999 de Maisonneuve West, Suite 1600
Montreal, GC H3A 3L4
Telefoon: 514 849 7394
Neem contact op bij verlies van uw paspoort of bij andere grote problemen.
Gezondheid & inentingen
Er zijn geen inentingen nodig voor een reis naar Canada. De kosten voor medische behandelingen zijn er echter hoog voor internationale bezoekers. Zorg dan ook dat u een goede reisverzekering afsluit die de kosten van een eventuele behandeling vergoedt.
Bellen
Check vooraf met je provider van je gsm-abonnement wat de kosten zijn en overweeg om uw voicemail uit te zetten. Bellen vanaf de hotelkamer is vaak ook erg duur voor internationale gesprekken. Let op dat wanneer je naar België belt er niet 04 maar +324 staat aan het begin van het telefoonnummer.
Een andere optie is om een prepaid telefoonkaart te kopen in de supermarkt of uw hotel, dit kan veel geld schelen.
Wilt u in Canada naar een andere regio bellen, kies dan eerst een 1 gevolgd door de area code (bijvoorbeeld 514 voor Montreal of 604 voor Vancouver). Hier vind je een overzicht terug met alle area codes in Canada.
Talen
Canada kent twee officiële talen, Engels en Frans. Het grootste deel van de Franssprekende Canadezen woont in Québec en in enkele kustprovincies. Québec is bovendien de enige provincie die officieel erkend wordt als Franse provincie. In alle andere provincies is Engels de voertaal.
Klimaat
Québec en Ontario kennen redelijk warme zomers (gemiddeld 20°C). Het is dan ook aan te raden om korte broek en T-shirts mee te nemen. 's Avonds kan de temperatuur echter aanzienlijk dalen dus vergeet niet om ook warme kleren mee te nemen. Een regenjas is handig om uzelf te beschermen tegen de regen (of tegen walvissen die het op u voorzien hebben tijdens een walvisexcursie in een zodiac!). Houd er daarnaast rekening mee dat de airconditioning vaak voluit staat in winkels en restaurants, nog een goede reden om ook iets warms mee te nemen. Een mild klimaat met een lage luchtvochtigheid bij de Stille Oceaan zorgen ervoor dat het goed toeven is in Vancouver. De bergen bieden een koeler klimaat vanwege de hoogte. Tussen hen in ligt de Okanagan vallei waar een semi-aride klimaat heerst.
Hotels
Bijna alle hotels hanteren de volgende check-in / check-out richtlijnen: U kunt vanaf 15:00 in uw kamer terecht en dient uw kamer uiterlijk om 12:00 weer te hebben verlaten.
Eten, fooi en belastingen
Het is in Canada mogelijk om elk tijdstip van de dag, zelfs 's avonds laat, te eten. Uw ontbijt is vaak erg stevig (eieren, bacon, worstjes, pancakes met ahornsiroop,...). De gemiddelde prijs van een maaltijd is ongeveer 15-20 CAD, en voor een ontbijt betaalt u ongeveer 10 CAD.
In bars en restaurants is de service niet bij de prijs inbegrepen, u dient hiervoor eigenlijk 15% van het totale bedrag erbij op te tellen (het is dus eigenlijk het bedrag zonder btw). Het is verder gebruikelijk om taxichauffeurs, kruiers, tourgidsen, etc. fooi te geven.
Het is belangrijk om te weten dat de belasting nooit inbegrepen is in de gepubliceerde prijzen. Houd hier dus rekening mee, zodat u bij de kassa niet voor verrassingen komt te staan. De belastingtarieven (van de zogenaamde TPS, belasting op producten en diensten en de TVP, provinciale belastingen) verschillen per provincie en zijn gemiddeld 15% van de gepubliceerde prijzen.
Maten
Als gevolg van de tweetaligheid in Canada kan het voorkomen dat maten op verschillende manieren worden aangewezen:
- 1 mijl = 1,609 km
- 1 km = 0,06 mijl
- 1 gallon = 3,785 liter
- 1 liter = 0,26 gallons
Ook kleding- en schoenmaten zijn anders dan bij ons. Op deze website vind je belangrijkste maten terug.
Post en winkels
U hoeft niet op zoek naar een postkantoor om postzegels te kopen, deze zijn tegelijkertijd met uw kaarten in winkels te verkrijgen en kosten u nog geen dollar. De openingstijden van de winkel zijn over het algemeen gelijk aan die bij ons: van 9u tot 18u en in de weekenden vaak nog wat langer.
Autorijden in Canada
De veiligheidsgordel is net zoals hier altijd verplicht te dragen voor alle inzittenden.
Alcohol: drinken en rijden is net zoals aan deze kant van de oceaan erg gevaarlijk en er staan ook zeer hoge boetes op.
Verkeerslichten: het is belangrijk om te weten dat in Québec het verboden is om bij rood rechts af te slaan. Dit in tegenstelling tot alle andere provincies van Canada, waar het zelfs aan te raden is als u geen claxonerende auto's achter u wilt hebben. Let op, verkeerslichten staan altijd aan de overkant van het kruispunt. Zorg er dus voor dat u voor de witte lijnen stopt en niet voor de verkeerslichten zelf, dan staat u namelijk midden op de kruising stil!
Snelheidsbeperkingen: Deze variëren van provincie tot provincie, maar zijn duidelijk aangegeven langs de weg (in km/u). Houd u aan de snelheidsbeperkingen, deze worden door de politie zeer nauwkeurig nageleefd. U kunt al aangehouden worden als u slechts 4 of 5 kilometer te hard rijdt (en er zelfs arrestaties mogelijk voor te snel rijden).
Wegen: Het Canadese wegensysteem is heel logisch opgebouwd. De even wegnummers geven een route in oostelijke of westelijke richting aan. Oneven genummerde wegen gaan naar het noorden of het zuiden.
Reizen Canada > Weetjes en reistips Canada