Joly Travel
Doorlopend open
ma-vr: 09u00 - 18u00
za: 09u30-17u00
Tel: 03/755 01 74
Reistips: Reizen met kinderen
- Vroeg reserveren
- paspoort voor kinderen
- Ouderlijke toestemming voor kinderen op reis
- 10 tips met je baby of kleuter op reis
Reizen met kinderen wordt gelukkig steeds populairder. Family time wordt uiterst belangrijk tijdens de welverdiende vakantie. Veel hotels verwelkomen kinderen en bieden professionele begeleiding en speciale kinderarrangementen. Ook voor teenagers is er veel te beleven en worden er aparte programma’s georganiseerd.
Vroeg reserveren
Wanneer u reist met 2 of meerdere kinderen raden we u toch aan vroeg te reserveren. Het aantal familiekamers is beperkt. Vele gezinnen weten ondertussen hoe moeilijk het kan zijn om nog iets te vinden met bijvoorbeeld communicerende kamers als ze niet vroeg reserveren. Velen nemen daarom reeds een optie voor volgend jaar (dit is totaal vrijblijvend en zonder kosten tot 2 weken na de verschijning van de nieuwe brochure).
met kleuters: http://www.9maand.be/kleuter/reis/reistips.php
paspoort voor kinderen
Welke reisdocumenten kinderen nodig hebben is afhankelijk van de reisbestemming:
Reizen naar een land waarvoor Belgen een internationaal paspoort nodig hebben
Een kind, zelfs een pasgeboren baby, heeft een eigen paspoort nodig.
Deze moet eveneens bij de gemeente aangevraagd worden met twee pasfoto's.
Tot 18 jaar moeten de ouders of de voogd toestemming verlenen.
Minderjarigen (tot 18 jaar oud) ontvangen vanaf 1 september 2004 een paspoort dat vijf jaar geldig is, zoals volwassenen.
Reizen naar landen waarvoor de identiteitskaart volstaat
Vanaf de leeftijd van 12 jaar heeft elk Belgisch kind een eigen identiteitskaart waarmee het naar de landen waarvoor een identiteitskaart volstaat, kan reizen.
Kinderen onder 12 jaar kunnen kunenn KIDS-ID krijgen. Dit is een bewijs met pasfoto dat op aanvraag door de gemeenteadministratie wordt verstrekt (3-tal weken levertijd). De KIDS-ID 3 jaar geldig (of tot de twaalfde verjaardag) en wordt op vraag van de ouders door het gemeentebestuur afgegeven. Deze KIDS-ID wordt aanvaard wanneer het kind vergezeld is van de ouders. Om volledig zeker te zijn richt men zich best tot het reisbureau of de ambassade van het land van bestemming. Indien de ouders niet mee zijn, vraagt u een toelatingsformulier van de ouders aan die door de gemeente opgemaakt wordt.
Verwar de KIDS-ID niet met het identiteitsstuk, het witte kartonnetje van 6 op 6 centimeter zonder foto en zonder geldigheidsduur in een plastiek hoesje dat de Belgische gemeente waar het kind eerst wordt ingeschreven, afgeeft. Dit identiteitsstuk wordt in het buitenland niet als identiteitsdocument aanvaard.
Veel moeilijkheden kunnen voorkomen worden wanneer het kind een eigen internationale paspoort heeft, vooral bij reizen buiten de Europese Unie.
Ouderlijke toestemming voor kinderen op reis
Er bestaan noch in België, noch in het buitenland vaste procedures of formulieren om de ouderlijke toestemming voor reizen vast te leggen. Wil men bij grens-of personencontrole toch de ouderlijke toestemming aantonen, als het kind zonder of met één van de ouders reis, dan zijn hiervoor wel enkele praktische tips:
Beide ouders of de ouder die niet meereist kunnen een verklaring opstellen waarin toestemming wordt gegeven voor een bepaalde reis (tijdsduur, bestemming, eventueel persoon of organisatie die vergezelt). Het best is deze verklaring in de taal van de eigen woonplaats én in een wereldtaal opgesteld. De handtekening(en) onder deze verklaring moet(en) “voor echt verklaard” worden door de gemeente.
Als ouders en kind een verschillende familienaam hebben, kunnen verwantschap en ouderlijke toestemming aangetoond worden met een door de gemeente voor echt verklaarde kopie van de geboorte- of erkenningsakte.
In het algemeen zullen bij controle minder twijfels over de ouderlijke toestemming bestaan naarmate de minderjarige ouder is, of vergezeld wordt door een naast familielid. Dit geldt ook voor minderjarigen die reizen in een groep met begeleiding, zoals schoolreizen of reizen met jeugdbeweging. Scholen of jeugdorganisaties kunnen bijvoorbeeld deken aan het opstellen van een lijst met de gegevens van de reis en de deelnemers die onder hun begeleiding reizen.
Op cruise met kinderen - lees meer
10 tips met je baby of kleuter op reis
Daar zit je dan als kersverse mama en papa. Met je nieuwe spruit op je schoot. Je geniet van elkaar, maar soms heb je het gevoel dat de 4 muren op jou afkomen. Dag in dag uit je baby verversen, eten geven en in slaap wiegen. De wereld verkennen met je kleine dreumes lijkt dan plots heel ver weg. Maar is dat wel zo? Wij tonen jou aan de hand van 10 tips dat reizen met een baby juist wel mogelijk is.
1. Alles loopt op wieltjes met de auto
Als je met de auto op vakantie gaat, is ’s nachts (of de vroege ochtend) rijden de beste optie. Vertrek zeker op het moment dat jouw baby gaat slapen of reeds in slaap is. Wordt jouw baby na enkele honderden kilometers wakker? Las dan een pauze in en haal jouw baby even uit de autostoel. Een lange rit van circa 1000 km voor de boeg? Neem je tijd en doe het traject in 2 dagen.
2. Vliegen met een baby is kinderspel
Vliegen is altijd een beetje spannend, maar met de juiste tips in je bagage geniet jouw baby optimaal van zijn eerste vlucht.
•Wacht zeker totdat je kindje 6 à 7 weken oud is vooraleer je voor de eerste keer met je baby vliegt.
•Geef je kindje tijdens het stijgen of landen een papflesje. Doe je dit niet, dan krijgt je baby oorpijn door het luchtdrukverschil. De passagiers naast, voor en achter je zullen je dankbaar zijn.
•Reserveer vooraf je zitjes en laat je kleuter aan het raam zitten. Als volwassenen de aanblik van wolken leuk vinden, dan vinden kinderen dit ‘supercool’. Baby’s onder de 2 jaar hoeven zelfs niet te betalen. Ze zitten dan wel op de schoot van mama of papa.
•Verras je baby of kleuter met een nieuw speelgoedje of kleurboek tijdens de vlucht. Gegarandeerd een half uur plezier!
•Kan je kleintje al naar een filmpje kijken? Neem dan zeker een tablet mee zodat je kindje naar een tekenfilm kan kijken.
•Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de 100 milliliter is niet toegestaan in de handbagage.
3. Welke bestemmingen zijn geschikt voor baby’s en kleuters?
Ideale bestemmingen met de auto zijn Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Spanje. Deze landen bereik je heel eenvoudig in 1 of 2 reisdagen. Toch zin in een vliegvakantie? Kies dan voor bestemmingen zoals Turkije, Spanje (het vasteland, de Balearen of de Canarische eilanden) of de Griekse eilanden. Je vliegt maximum 4 uur, net voldoende voor een baby of kleuter.
Portrait of baby on sunbed drinking water
4. Avontuurlijk aangelegd?
Toch van plan om naar de andere kant van de wereld te vliegen? Check dan zeker vooraf bij de kinderarts of jouw baby de nodige inentingen heeft gekregen. Laat je kind in warme landen ook voldoende drinken. Kraantjeswater is uiteraard uit den boze.
5. Dé sleutel voor families met jonge kinderen
Wil je zeker zijn van een hotelkamer die ruim genoeg is voor je hele kroost, bestaande uit een kleine baby en rondlopende kleuters? Boek dan ruim op voorhand jouw familiekamer want deze kamers vliegen al snel de deur uit. Plan je een vakantie in de zomer? Boek dan zeker in december of januari jouw familiekamer. Wegens de trend van de nieuw samengestelde gezinnen zijn deze kamers trouwens enorm gegeerd.
6. Hotels hebben een gouden hart voor kinderen
Meer en meer trekken hotels de kaart van families. Mogen we je een tip geven voor je volgende autovakantie? Ga zeker eens naar Oostenrijk. Het land ademt gewoon het woord ‘kindvriendelijk’ uit. In veel hotels verblijven kinderen tot en met 14 jaar gratis. De wintersportgebieden ondergaan in de zomer een echte metamorfose. Met enkele kabelbanen bereik je al snel de malse alpenweiden die voorzien zijn van de nodige wandelzoektochten, speeltuinen en kindvriendelijke hutten. Het nodige duw- en trekwerk met de buggy is verleden tijd dankzij de vele wandelpaden die op gelijke hoogte blijven.
Kies je toch voor een vliegvakantie? Reserveer dan zeker een van de hotels die uitgerust zijn met babyvoorzieningen, aangepaste maaltijden, kinderanimatie, babysitterservice, waterparken en kinderzwembaden.
7. “Passport please!”
Tijdens een vliegvakantie wil je echt niet tegengehouden worden door een douanier.
Vereist het bezochte land een paspoort? In dit geval moet een kind, zelfs een pasgeborene, een eigen paspoort hebben. Aanvaardt het bezochte land een identiteitskaart? Dan kunnen kinderen jonger dan 12 jaar een Kids-ID of een papieren identiteitsbewijs bij de gemeente aanvragen. Een kind met een Kids-ID kan naar alle lidstaten van de Europese Unie reizen, voor zover het vergezeld is van een ouder of voogd die zelf in het bezit is van een identiteitsdocument. Voor andere landen raden we jou aan om jouw reisbureau te contacteren voor de nodige informatie. Alle nodige informatie vind je ook op de website van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be).
Heb je uiteindelijk alle juiste documenten op zak? De douanier zal je met een brede glimlach doorlaten!
8. Ik ga op reis en ik neem mee …
Reizen met een baby of kleuter vraagt de nodige planning. Hieronder vind je een korte checklist voor jouw vakantie met je baby:
•reisapotheek (thermometer, fysiologisch water, kindvriendelijke antimuggenspray, ORS-oplossing, middel tegen doorkomende tanden, …)
•zonnehoedje en zonnecrème
•zwemluiers, zwembandjes en een uv-werend T-shirtje
•plastic zakjes voor vuile luiers
•favoriete knuffel
•alle benodigdheden voor de babyvoeding (flesjes, verwarmer, melkpoeder, …)
•babyfoon
•kinderwagen met parasol
•eventueel een muggennet (afhankelijk van de bestemming)
•draag(rug)zak
•verschoningskussen en vochtige doekjes
9. Safety first!
Ook op jouw bestemming moet je een veilige omgeving voor jouw kind creëren, net zoals thuis. Alvast enkele tips om op een veilige manier van je vakantie te genieten:
•Zijn de stopcontacten in de kamer beveiligd? Als dit niet het geval is, plak je ze best af met tape.
•Liggen er geen kleine spulletjes op de grond die je baby in zijn mond kan stoppen?
•Staan alle breekbare spullen hoog genoeg?
•Staat het kinderbedje op een veilige plaats?
•Is het hek van het balkon of terras stevig genoeg?
•Heb je zwembandjes mee voor jouw kind (voor baby’s bestaan er opblaasbare zitjes)?
10. Kies eens voor een cruise
Een zeekapitein van je kind maken? Kies dan eens een cruise met de hele familie. De cruisewereld heeft het juk van dure vakanties en oubolligheid afgeworpen. Tijden veranderen en heel wat rederijen doen er veel aan om het cruisen voor iedereen, en zeker voor de gezinnen, aantrekkelijk te maken. Kinderen varen trouwens bij veel rederijen gewoon gratis mee. Als dat niet handig is!
Een cruiseschip is een groot drijvend vakantiepark met alles erop en eraan: zwembaden, kinderclubs en aangepaste maaltijden. Vanaf 6 maanden mogen baby’s ook mee aan boord. Kan je niet kiezen uit de tientallen cruiserederijen? Wij geven je alvast enkele kindvriendelijke aanraders mee: Carnival Cruise Lines, Costa Cruises, Royal Caribbean International, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line en Holland America Line.